Вівторок, 24 квітня 2018

Дім, Поради

Чи можна їсти продукти з цвіллю?

Ця ситуація знайома будь-якій господині: з одного боку на продукті з'явилося кілька цяток цвілі. І ви болісно роздумуєте: чи можна їсти цей продукт або тут же безжально відправити у відро для сміття?

18.11.2015, 9:23

продукти з пліснявою

Хоча цвілеві грибки люблять тепло і вологість, іноді вони з’являються на продуктах, які ми зберігаємо в холодильнику. Дуже часто цвіллю виявляються вражені варення і соуси. Одні господині тут же викидають зіпсований продукт, інші, акуратно знявши пліснявілу плівку, вживають його в їжу: шкода добро викидати! Хто правий?

Почнемо з того, що цвіль – це вид мікроскопічних грибків. Їх існує величезна кількість, досі вчені відкривають все нові і нові види цвілі. Одні з них нейтральні, інші навіть корисні (згадаймо пеніцилін), проте є і ті, що вкрай шкідливі для здоров’я людини. Деякі види цвілі можуть викликати алергію, важке дихання, від деяких можуть з’явитися ознаки отруєння. Нещодавно вчені навіть виявили, що певні цвілеві гриби можуть спровокувати рак! Ви ніяк не можете точно знати, з яким видом цвілі маєте справу – з нешкідливим або хвороботворним.
До речі, при виробництві сирів з пліснявою використовується спеціальний вид грибка, який корисний для людини. Якщо технологія приготування строго дотримана, то боятися вам нічого. Але якщо на такому сирі з’являється «несанкціонована цвіль», знайте: вона може бути шкідлива!

 

А якщо зрізати шматочок?
Якщо у вас запліснявів хліб, ви зрізуєте уражену ділянку і вживаєте продукт в їжу. Якщо в банці з варенням утворилася плівка з плісняви, ви її знімаєте і користуєтеся варенням. Ви абсолютно впевнені, що позбулися від цвілі, однак це не так. Цвілеві грибки, утворюючись на продукті, пускають «нитки» всередину продукту, які не видно неозброєним оком. Іноді буває так, що продукт, зовні трохи пошкоджений цвіллю, заражений нею повністю, особливо це стосується м’яких продуктів: макаронів, хліба, того ж варення, м’яса.

Однак деякі продукти можна вживати в їжу, не боячись наслідків, достатньо тільки зрізати пошкоджену ділянку і ще 3 см зовні здорового продукту.

 

Які продукти, заражені цвіллю, можна їсти?

• Сирокопчена ковбаса і в’ялений окіст. Можна просто зішкребти ножем цвіль з поверхні.
• Сири. Тверді сири: треба зрізати по 3 см по всіх напрямках від плями цвілі. Намагайтеся, щоб ніж не стикався з цвіллю. М’які сири: якщо з’явився вид цвілі, невластивий даному виду сиру, його слід відразу ж викидати.
• Тверді овочі та фрукти – такі, як перець, капуста, морква і т.д. – Достатньо обрізати на 3 см навколо цвілевої плями.

 
Які продукти з цвіллю треба НЕГАЙНО викинути?

• Термічно оброблене м’ясо.
• Страви з птиці.
• Печеня.
• Бекон, варена ковбаса.
• Страви з макаронів і каші.
• М’які сири, сир, сирні нарізки.
• Йогурт і сметана.
• Варення і джеми.
• М’які овочі та фрукти (огірки, персики, помідори і т.д.).
• Хліб і випічка.
• Арахісове масло.
• Бобові.
• Горіхи.

 

 

 

Джерело: my.goodhouse.com.ua

Коментарі

Всього коментарів: 0

Залишити коментарій
Увійти за допомогою: