Тимчасові рекомендації для організації протиепідемічних заходів для об’єктів торгівлі непродовольчими товарами оприлюднила Хмельницька міська рада.
Торгівля непродовольчими товарами повинна здійснюватися з дотриманням санітарних вимог та з урахуванням наступних тимчасових рекомендацій, які спрямовані на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби (COVID-19):
1. Проведення температурного скринінгу всіх працівників перед початком робочої зміни з подальшим недопусканням до виконання обов'язків працівників, в яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2° C або в яких було виявлено ознаки респіраторних захворювань.
При проведенні вимірювань температури тіла контактними засобами вимірювання необхідно забезпечити обов'язкову дезінфекцію засобу для контактного вимірювання після кожного його використання.
2. Організація на вході до місць торгівлі непродовольчими товарами місць для обробки рук антисептиками спиртовмісними з концентрацією активнодіючої речовини понад 60% для ізопропилових спиртів та понад 70% для етилових спиртів.
3. Дозволяється одночасне перебування клієнтів у закладі з розрахунку не більше однієї особи на 10 квадратних метрів площі зали обслуговування. Обмеження контакту між працівниками та відвідувачами повинно здійснюватися шляхом організації обслуговування з дотриманням принципу соціального дистанціювання.
Допуск відвідувачів у заклад та перебування у закладі дозволяється лише у засобах індивідуального захисту, зокрема респіраторі або захисній масці (у тому числі саморобних), так, щоб були покриті ніс та рот.
4. Працівники закладу повинні обов'язково використовувати медичні маски або респіратор та одноразові рукавички.
5. Суб'єкт господарської діяльності повинен забезпечити:
— працівників п'ятиденним запасом засобів індивідуального захисту та дезінфікуючих засобів і організувати контроль за їх використанням;
— обладнання вмивальників для миття рук з милом та створити умови для обробки рук антисептиками;
— інформування клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування при вході до закладу та на офіційних сторінках в мережі Інтернет та соціальних мережах;
— нанесення відповідного тимчасового маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менше 1,5 м;
— вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів і провітрювання не рідше ніж кожні 2 години, перед відкриттям та після закінчення робочого дня / зміни;
— тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику (особи, які досягли 60-річного віку, особи, які мають хронічні захворювання, що пригнічують імунітет).
6. Працівники повинні:
— регулярно мити руки з рідким милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;
— прикривати рота та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою;
— утримуватись від дотиків обличчя руками;
— утримуватись від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань — кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо;
— самоізолюватись у разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.
Коментарі